jahopp

Nu har jag också blivit sparkad, fast inte så jättefarligt. Tänk att jag tycker lika mkt om henne ändå! 
Hon är supermkt bättre nu iaf, så det är himla skönt. 
 
Igår var det långtur med grabbarna grus i skogen, testade lite nya marker på andra sidan norra rörumsvägen, eller jag har varit där innan men det är längesedan och sist gick det inte att ta sig fram så bra. Det finns en ridstig från början men den har de såklart tagit bort från tavlan så man får gissa sig fram lite, bara man inte rider på motionsspåren så ;)
 
På vägen tillbaka var vi uppe på utsiktsplatsen på Stenberget. Alltså jag skäms, har bott här i så många år, ridit förbi där hur många gånger som helst, men utan att veta att den fanns!
Nu satt det en skylt uppe, tror faktiskt inte det gjort det innan, utan den kanske kommit nu när de fixat med de där målningarna på stenhällen. Vet ni om att de målades första gången 1929? Alltså har de varit där hela tiden, men har varit överväxt med mossa och sen försvunnit helt, kul att de fixat till det!
Här står mer om det om någon är intresserad
 
 


 

Det var en böld...

Det har hänt så mkt på några dagar så det känns som det gått några veckor.
 
Det här med Rut har varit väldigt jobbigt, tack alla som ställer upp och verkligen bryr sig, sådant värmer!!
 
Jag vet inte hur många turer det varit fram och tillbaka, veterinären trodde hovböld, en hovslagare trodde det med ett tag. Vi försökte få till en tid med både veterinär och hovslagare samtidigt, men det var helt omöjligt trots tre olika hovslagare tillfrågade. Två olika hovslagare har kollat och varit väldigt tveksamma till att det var hovböld, och jag har verkligen oroat ihjäl mig.
Jag har fått höra allt möjligt vad det kan vara, var rätt inställd där ett tag på att det aldrig blir en ridbar häst igen av henne.
Började planera hingst och allt, London hade varit en dröm hehe, men är inte försvarbart någonstans, jo om man har obegränsat med pengar kunde man väl provat... Ucanto di Villagana hade det nog fått bli, Jens nya fina hingst. Men hade nog hört med honom först för han är efter en hingst som är efter Cantus och sen har vi Ahorn Z och Calypso som är samma, kanske hade blivit för mkt av det goda..?! 
 
Hur som helst, jag trodde ändå lite på hovböld själv, så jag köpte en sådan där sko som Hööks har för 69kr, sjukt bra får jag säga, och väl värd sina små slantar! I med bomull, kamfersalva och grönsåpa och på fossingen över natten.
Det är förenat med livsfara att sätta dit den men det gick efter många om och men. Luktade as igår morse och jag fick upp hoppet om att det var en böld iaf. Senare på kvällen var veterinären ute och vi klämde och hade oss, då var hon ordentligt varm i benet med. Vi hittade en punkt som ömmade och hon blev asförbannad och drog foten i golvet och det sa splatt!! Ihh har nog aldrig blivit så glad!!
 
Sen började helvetet igen, den förbannade åsnan (Rut alltså) ska ju ha det rengjort och så såklart, gärna lite mer öppnat också...men det var ju bara att glömma när veterinären var där, jag sa att vi får göra det sen i lugn och ro själva när hon varvat ner.
Såå då skulle hon "bara" ha en stelkrampsspruta... Dum som jag var tog jag inte ut henne utanför stallet, trodde verkligen det skulle gå snabbt och bra, men hon typ skenade ifrån oss med kanylen kvar, så den är någon stans i stallet nu.. Sen ännu dummare så band jag upp henne på gången efter det, ångrade mig och kom på att det inte var en bra idé, skulle knäppa upp henne och veterinären höjer handen för att hjälpa till och pang så tror Rut hon ska bli sprutad igen, och fullständigt skenar baklänges ut genom dörren och sätter sig på veterinärens bil!! Helt mirakulöst otroligt nog klarade den sig från skador, vilken tur!! 
 
När vi sen själva ska fixa med detta och rengöra och sånt, så sparkar hon Andreas rätt överhandleden. Det smällde så högt så jag var helt säker på att den var helt av, det är den inte, men rejält svullen och öm.
Hästjäkel alltså. Sen hålet som sprack upp på henne drog ihop sig på nolltid, så hon är precis lika dålig fortfarande och jag väntar på att hovis kan komma, så ska vi försöka öppna underifrån när hon fått lugnande.
 
Jag är helt slut över allt detta känner jag, jag har bara haft Rut i huvudet i flera dagar. Hade det varit en normal häst hade vi såklart dragit till kliniken, men de veterinärer som känner till henne tyckte det var bäst att ha is i magen och avakta iom att det skulle vara i princip omöjligt för oss att hålla på och fixa med hoven med rengöring och så. Min plan var att ta ut någon som kunde röntgat henne hemma, för där är hon trots allt lugnare. Men nu vet vi ju att det är en böld och det är rätt skönt även om det kan gå illa också, men nu sitter den väldigt långt bak och som jag fattat det är det "bäst".
 
Grållis och Jessica förgyller tack o lov dagarna och igår var det tävling för dem. En 1.10 och Grålles första avd A, alltså få gå mot klockan. Det gick så sjukt bra, och lilla snigel har förvandlats till en räserraket!! De var felfria och blev sexa (egentligen vinst, är lite svårförklarat haha, men det tar dem nästa gång;)) och Grållis fick gå sitt första ärevarv :)
Det är så himla roligt så det är inte klokt, de är så sjukt duktiga båda två. Jag var så himla nervös när de red in på banan för jag ville så gärna att det skulle gå bra. Jessica är så grym och lägger ner så mkt tid och engagemang och gör ett otroligt bra jobb, så då vill man ju såklart att hästen ska gå så bra som han kan, men jag hade inte behövt ora mig! 
 

Se så fina dem är! Grålle har dessutom fått låna Conrads nya utstyrsel i form av världens snyggaste träns o förbygel från CWD o han försöker bära upp det med den äran! 


Grålle undrar vad detta var för konstig klass, fast rätt bekvämt, man behövde inte anstränga sig så mkt;)
 


Just det, jag bytte ju släp i fredags med. För Ruts skull, det är bättre komfort i Ume iom deras samverkande axlar, och min förhoppning är att hon tycker bättre om att åka i denna och är lite lugnare.
Kändes sådär när jag körde dit o inte visste hur det skulle bli med Rutan, tänk vad snabbt allt kan ändra sig.
Grållis verkade väldigt nöjd med nya åket iaf. Fast den är onödigt stor faktiskt, men har man vant sig vid stor sadelkammare o lastutrymme så har man. Dessutom gjorde jag en sjukt bra affär, så det var inget att fundera på.
 


 Hur himla fint är det inte ute nu alltså!!
 

...

Jag tycker verkligen att åtminstone Rut förtjänar lite flyt nu.
Det var nu vi hittat lite bra ridning igen, det var nu jag såg fram emot lite tävlingar. Jag hade en liten plan med hennes tävlingar nu som såg rätt bra ut, men inget har blivit som planerat tävlingsmässigt för henne detta år.
 
MEN det är verkligen skitsamma, bara hon blir bra!!
 
Nu är hon en drama qeen också, hon kan liksom bete sig som hon är döende bara det landar en fluga på henne. Så det är lite svårbedömt så sätt, sen är hon ju inte den lättaste att undersöka i vanliga fall, och har hon ont så blir det typ omöjligt.
Hon svarade bra på metacamen iaf, så nu slipper jag se henne hoppa runt på tre ben åtminstone. Alltid något, hatar att se dem lida, finns inget värre!