jahopp

Nu har jag ocksĂ„ blivit sparkad, fast inte sĂ„ jĂ€ttefarligt. TĂ€nk att jag tycker lika mkt om henne Ă€ndĂ„! 
Hon Ă€r supermkt bĂ€ttre nu iaf, sĂ„ det Ă€r himla skönt. 
 
IgÄr var det lÄngtur med grabbarna grus i skogen, testade lite nya marker pÄ andra sidan norra rörumsvÀgen, eller jag har varit dÀr innan men det Àr lÀngesedan och sist gick det inte att ta sig fram sÄ bra. Det finns en ridstig frÄn början men den har de sÄklart tagit bort frÄn tavlan sÄ man fÄr gissa sig fram lite, bara man inte rider pÄ motionsspÄren sÄ ;)
 
PÄ vÀgen tillbaka var vi uppe pÄ utsiktsplatsen pÄ Stenberget. AlltsÄ jag skÀms, har bott hÀr i sÄ mÄnga Är, ridit förbi dÀr hur mÄnga gÄnger som helst, men utan att veta att den fanns!
Nu satt det en skylt uppe, tror faktiskt inte det gjort det innan, utan den kanske kommit nu nÀr de fixat med de dÀr mÄlningarna pÄ stenhÀllen. Vet ni om att de mÄlades första gÄngen 1929? AlltsÄ har de varit dÀr hela tiden, men har varit övervÀxt med mossa och sen försvunnit helt, kul att de fixat till det!
HÀr stÄr mer om det om nÄgon Àr intresserad
 
 


 

Det var en böld...

Det har hÀnt sÄ mkt pÄ nÄgra dagar sÄ det kÀnns som det gÄtt nÄgra veckor.
 
Det hÀr med Rut har varit vÀldigt jobbigt, tack alla som stÀller upp och verkligen bryr sig, sÄdant vÀrmer!!
 
Jag vet inte hur mÄnga turer det varit fram och tillbaka, veterinÀren trodde hovböld, en hovslagare trodde det med ett tag. Vi försökte fÄ till en tid med bÄde veterinÀr och hovslagare samtidigt, men det var helt omöjligt trots tre olika hovslagare tillfrÄgade. TvÄ olika hovslagare har kollat och varit vÀldigt tveksamma till att det var hovböld, och jag har verkligen oroat ihjÀl mig.
Jag har fÄtt höra allt möjligt vad det kan vara, var rÀtt instÀlld dÀr ett tag pÄ att det aldrig blir en ridbar hÀst igen av henne.
Började planera hingst och allt, London hade varit en dröm hehe, men Ă€r inte försvarbart nĂ„gonstans, jo om man har obegrĂ€nsat med pengar kunde man vĂ€l provat... Ucanto di Villagana hade det nog fĂ„tt bli, Jens nya fina hingst. Men hade nog hört med honom först för han Ă€r efter en hingst som Ă€r efter Cantus och sen har vi Ahorn Z och Calypso som Ă€r samma, kanske hade blivit för mkt av det goda..?! 
 
Hur som helst, jag trodde ÀndÄ lite pÄ hovböld sjÀlv, sÄ jag köpte en sÄdan dÀr sko som Hööks har för 69kr, sjukt bra fÄr jag sÀga, och vÀl vÀrd sina smÄ slantar! I med bomull, kamfersalva och grönsÄpa och pÄ fossingen över natten.
Det Àr förenat med livsfara att sÀtta dit den men det gick efter mÄnga om och men. Luktade as igÄr morse och jag fick upp hoppet om att det var en böld iaf. Senare pÄ kvÀllen var veterinÀren ute och vi klÀmde och hade oss, dÄ var hon ordentligt varm i benet med. Vi hittade en punkt som ömmade och hon blev asförbannad och drog foten i golvet och det sa splatt!! Ihh har nog aldrig blivit sÄ glad!!
 
Sen började helvetet igen, den förbannade Äsnan (Rut alltsÄ) ska ju ha det rengjort och sÄ sÄklart, gÀrna lite mer öppnat ocksÄ...men det var ju bara att glömma nÀr veterinÀren var dÀr, jag sa att vi fÄr göra det sen i lugn och ro sjÀlva nÀr hon varvat ner.
SĂ„Ă„ dĂ„ skulle hon "bara" ha en stelkrampsspruta... Dum som jag var tog jag inte ut henne utanför stallet, trodde verkligen det skulle gĂ„ snabbt och bra, men hon typ skenade ifrĂ„n oss med kanylen kvar, sĂ„ den Ă€r nĂ„gon stans i stallet nu.. Sen Ă€nnu dummare sĂ„ band jag upp henne pĂ„ gĂ„ngen efter det, Ă„ngrade mig och kom pĂ„ att det inte var en bra idĂ©, skulle knĂ€ppa upp henne och veterinĂ€ren höjer handen för att hjĂ€lpa till och pang sĂ„ tror Rut hon ska bli sprutad igen, och fullstĂ€ndigt skenar baklĂ€nges ut genom dörren och sĂ€tter sig pĂ„ veterinĂ€rens bil!! Helt mirakulöst otroligt nog klarade den sig frĂ„n skador, vilken tur!! 
 
NÀr vi sen sjÀlva ska fixa med detta och rengöra och sÄnt, sÄ sparkar hon Andreas rÀtt överhandleden. Det smÀllde sÄ högt sÄ jag var helt sÀker pÄ att den var helt av, det Àr den inte, men rejÀlt svullen och öm.
HÀstjÀkel alltsÄ. Sen hÄlet som sprack upp pÄ henne drog ihop sig pÄ nolltid, sÄ hon Àr precis lika dÄlig fortfarande och jag vÀntar pÄ att hovis kan komma, sÄ ska vi försöka öppna underifrÄn nÀr hon fÄtt lugnande.
 
Jag Àr helt slut över allt detta kÀnner jag, jag har bara haft Rut i huvudet i flera dagar. Hade det varit en normal hÀst hade vi sÄklart dragit till kliniken, men de veterinÀrer som kÀnner till henne tyckte det var bÀst att ha is i magen och avakta iom att det skulle vara i princip omöjligt för oss att hÄlla pÄ och fixa med hoven med rengöring och sÄ. Min plan var att ta ut nÄgon som kunde röntgat henne hemma, för dÀr Àr hon trots allt lugnare. Men nu vet vi ju att det Àr en böld och det Àr rÀtt skönt Àven om det kan gÄ illa ocksÄ, men nu sitter den vÀldigt lÄngt bak och som jag fattat det Àr det "bÀst".
 
GrÄllis och Jessica förgyller tack o lov dagarna och igÄr var det tÀvling för dem. En 1.10 och GrÄlles första avd A, alltsÄ fÄ gÄ mot klockan. Det gick sÄ sjukt bra, och lilla snigel har förvandlats till en rÀserraket!! De var felfria och blev sexa (egentligen vinst, Àr lite svÄrförklarat haha, men det tar dem nÀsta gÄng;)) och GrÄllis fick gÄ sitt första Àrevarv :)
Det Ă€r sĂ„ himla roligt sĂ„ det Ă€r inte klokt, de Ă€r sĂ„ sjukt duktiga bĂ„da tvĂ„. Jag var sĂ„ himla nervös nĂ€r de red in pĂ„ banan för jag ville sĂ„ gĂ€rna att det skulle gĂ„ bra. Jessica Ă€r sĂ„ grym och lĂ€gger ner sĂ„ mkt tid och engagemang och gör ett otroligt bra jobb, sĂ„ dĂ„ vill man ju sĂ„klart att hĂ€sten ska gĂ„ sĂ„ bra som han kan, men jag hade inte behövt ora mig! 
 

Se sĂ„ fina dem Ă€r! GrĂ„lle har dessutom fĂ„tt lĂ„na Conrads nya utstyrsel i form av vĂ€rldens snyggaste trĂ€ns o förbygel frĂ„n CWD o han försöker bĂ€ra upp det med den Ă€ran! 


GrÄlle undrar vad detta var för konstig klass, fast rÀtt bekvÀmt, man behövde inte anstrÀnga sig sÄ mkt;)
 


Just det, jag bytte ju slÀp i fredags med. För Ruts skull, det Àr bÀttre komfort i Ume iom deras samverkande axlar, och min förhoppning Àr att hon tycker bÀttre om att Äka i denna och Àr lite lugnare.
KÀndes sÄdÀr nÀr jag körde dit o inte visste hur det skulle bli med Rutan, tÀnk vad snabbt allt kan Àndra sig.
GrÄllis verkade vÀldigt nöjd med nya Äket iaf. Fast den Àr onödigt stor faktiskt, men har man vant sig vid stor sadelkammare o lastutrymme sÄ har man. Dessutom gjorde jag en sjukt bra affÀr, sÄ det var inget att fundera pÄ.
 


 Hur himla fint Ă€r det inte ute nu alltsĂ„!!
 

...

Jag tycker verkligen att Ätminstone Rut förtjÀnar lite flyt nu.
Det var nu vi hittat lite bra ridning igen, det var nu jag sÄg fram emot lite tÀvlingar. Jag hade en liten plan med hennes tÀvlingar nu som sÄg rÀtt bra ut, men inget har blivit som planerat tÀvlingsmÀssigt för henne detta Är.
 
MEN det Àr verkligen skitsamma, bara hon blir bra!!
 
Nu Àr hon en drama qeen ocksÄ, hon kan liksom bete sig som hon Àr döende bara det landar en fluga pÄ henne. SÄ det Àr lite svÄrbedömt sÄ sÀtt, sen Àr hon ju inte den lÀttaste att undersöka i vanliga fall, och har hon ont sÄ blir det typ omöjligt.
Hon svarade bra pÄ metacamen iaf, sÄ nu slipper jag se henne hoppa runt pÄ tre ben Ätminstone. Alltid nÄgot, hatar att se dem lida, finns inget vÀrre!