_-_-_

Helgen var bra. Vi var bla iväg och köpte in det sista som behövs till badrummet. Jag fyndade nya stallskor med stålhätta, fast ändå nätta och smidiga, ingen dragkedja, har haft Ariats med stålhätta nu nått år men blir tokig på dem, dels är de inte så bra/sköna i sulan som deras andra, sen kasar dragkedjan ner konstant på dessa, hatar verkligen det, det ska sitta ordentligt så man kan koncentrera sig när man rider, sjukt obehagligt när de öppnar sig. Så jag hade börjat titta på det men konstaterade snabbt att ett par bra är så himla dyra, men så hittade jag på Granngården i Helsingborg ett par riktigt sköna på 50% REA dessutom, och de verkar vara i bra kvalitet, och det fanns ett par kvar i min strl så det var bara att slå till :) 
 
Lilly och Mårten blev helt avskilda i helgen, det gick över förväntan, de gnäggade/skrek mest, rätt mkt första dagen iof, Mårten var helt lugn och stod och mumsade på sitt hö samtidigt och Ellen som han går med är världens filbunke så inget stim där inte. Lilly joggade dock runt rätt mkt första dagen, hon kom snabbt i fin form där ;) Men redan i söndags var hon mkt lugnare och nu är det helt frid och fröjd igen och jag kan ta in och ut själv utan fara för livet, skönt det!
 
Ser verkligen fram emot nästa år med tjejerna, Lilly blir ju 5 år men går som fyraåring eftersom hon fick föl i år och Mini blir ju 4 år.
 
Planen för dem är mest att försöka fortsätta utbilda dem i en bra takt, en lagom som bygger upp för en lång framtid, har absolut inte som mål att de tvunget ska gå något 4års championat tex, utan det märker man på resans gång om de är mogna för det då, man ska ju känna att de ska kunna göra det på ett bra sätt med, inte bara vara med liksom, de ska göra det enkelt och balanserat, kan de inte det kan det lika gärna vara känner jag, slutmålet är ju inte när de är fyra år... Givetvis är det ett roligt delmål om det blir så, men det beslutet tar vi då och som sagt så märker man ju under resans gång hur det verkar.
 
Allt med den unga hästen handlar egentligen om att ha tid, börja i tid, så man har tid att kunna ge rätt förberedelser i lung och ro, att kunna belasta regelbundet med många vilor när de är unga, så det inte blir pang på och går för fort fram bara för att de vips är fyra- fem år och man inte gjort något med dem (alltså inget alls), ja då är man redan efter så då får det vara så om det ska bli hållbart både fysiskt och psykiskt.
 
Det tar ungefär ett år att vänja en hästs skelett vid belastning, om man tränar kontinuerligt, tåls att tänka på... Muskler och kondition går mkt snabbare så därför är det lätt att vi lurar oss och tror att de är mer redo än vad de kanske är. 
 
Därför är det lika bra att jogga på lite, det behöver inte bli för tufft för en ung häst som vissa tycker och tror, det beror ju såklart på hur man gör det, man får ju göra det med pauser och man får känna av hela tiden, lite men ofta/upprepande sliter inte, bla därför behöver man just tiden.
Sen en vuxen häst ställer jag helst inte av helt, inte om den ska tränas och tävlas sen igen, skillnad tex med Raine som är halvpensionär, eller ja nästan helpensionär nu, men Rut tex mår ju bäst av att gå regelbundet, spec nu på vintern när de inte rör sig lika mkt i hagarna. Men några veckors vila här och där tar de inte skada av, och de tappar inte heller nämnvärt av det.
 
Skulle kunna skriva massor i ämnet men nu spårade jag igen och en himla massa text orkar ingen tugga sig igenom... ;)
 
Rut-Struten, hon har stora problem med alla vildsvin vi har här, det bara öka och ökar så nu är det bökat typ var 10 meter var man än vänder sig i skogen. Hon HATAR det, hon känner väl deras skarpa räliga lukt. Ska verkligen prova med någon god doft i näsan på henne, har skojat om det innan men nu börjar det bli läge att prova känner jag haha. 
 
 
Lät den lilla snön som kom få ligga kvar som isolering på ridbanan och det hjälpte faktisk så den har hållt sig mjuk och fin här nu dessa dagar det varit lite kallt.
 
 

Kommentera här: