sjÀlvgÄende...

Ja hÀr var det fortfarande krassligt lÀge, dock sÄ jag kan kÀnna en liten bÀttring idag. Har ju inte kunnat rida eller nÄt, trodde det men dÀr var jag för optimistisk nÀr jag satt inne pÄ ett varmt kontor och ugglade, höll pÄ att dö bara av att ta in kusarna sen pÄ kvÀllen ju, och det Àr sÄ extremt isig kyla ute nu, det gör ju ont i hela kroppen bara av det!
Blir lite stressad av att inte klara av att göra nÄgot och att vara sÄ hÀr kass, har varit lite halvförkyld hela tiden sen jag började med nya sprutan tyvÀrr och det Àr andra riktigt jobbiga förkylningen sedan dess, kÀnns som den sÀnker immunförsvaret lite vÀl mkt, men hoppas pÄ att kroppen vÀnjer sig pÄ nÄt vis.
 
NÄja nog om det. SjÀlvgÄende kuse, hur fÄr man det...?
 
Det Ă€r inga konstigheter alls egentligen, jag börjar med det tĂ€nket direkt och de ska gĂ„ fram av rösten och det kan man trĂ€na frĂ„n marken först, jag förstĂ€rker med spö, och dĂ„ menar jag inte att man slĂ„r dem, utan man klatchar till dem lĂ„ngt bak pĂ„ rumpan, sĂ„ det framĂ„tdrivande kommer bakifrĂ„n. 
 
Men vi fĂ„r nĂ€stan ta allt frĂ„n början tĂ€nker jag. NĂ€r jag hoppar upp första gĂ„ngen pĂ„ en oriden hĂ€st gör jag det sjĂ€lv, hĂ„ller sjĂ€lv, och hĂ„ller bara i vĂ€nster tygel och har dem lite lĂ€tt inĂ„tstĂ€llda, har en pall med mig i hö handen och sĂ€tter ner den nĂ€r de stĂ„r still, oftast fĂ„r man gĂ„ runt nĂ„got varv och upprepa proceduren. Sen hĂ€nger jag pĂ„ dem nĂ€r de valt att stĂ„ still, och upprepar detta tre gĂ„nger sen rĂ€cker det för den gĂ„ngen. NĂ€sta gĂ„ng Ă€r det samma sak men dĂ„ hoppar jag oftast upp efter att jag hĂ€ngt en eller tvĂ„ gĂ„nger och Ă€ven lĂ„tit dem gĂ„ lite nĂ€r man hĂ€nger, har ledhjĂ€lp i detta lĂ€get. 
 
VĂ€l uppe sĂ„ Ă€r det dags för dem att röra pĂ„ sig, i detta lĂ€get stĂ„r de helst still till en början (oftast iaf), det brukar jag lĂ„ta dem göra tills de tar nĂ„got kliv sjĂ€lv, fortfarande stĂ€llda lite pĂ„ ett hĂ„ll, vill de inte röra sig hĂ€r driver jag inte eller nĂ„t utan bara vĂ€ntar och stĂ€ller/styr lite mer sĂ„ brukar de börja traska runt, det Ă€r tryggare/sĂ€krare att gĂ„ runt pĂ„ en liten volt i början. 
 
SÄ smÄningom kan dem detta och det Àr dags att rida rakt fram och börja fÄ dem lite mer sjÀlvgÄende. Jag har alltid spö hÀr, ett vanligt hoppspö med flÀrp. Jag har tyglarna i en hand och spöet i andra, hÄller lite i manen eller i en halsring/förbygel tillsammans med tyglarna. Smackar och lÀgger pÄ skÀnklarna vÀldigt lÀtt, de skrittar framÄt nÄgot steg men dör oftast ut snabbt eller vad man ska sÀga, det handlar rÀtt mkt om att vÀga av situatiuonen men nÀr man kÀnner att det Àr dags att gÄ fram ordentligt, en del kan ju behöva lite mer tid pÄ sig att bli bekvÀma med att man Àr dÀr uppe, men nÀr det Àr dags sÄ förstÀrker jag med spö, inte slÄr, men klatchar till sÄ lÄngt bak som möjligt, hÄller inte i munnen, tar inget alls i dem, hÄller fortfarande bara med en hand för att lÀtt kunna förstÀrka om det behövs, skuttar de till lite framÄt Àr det massa beröm.
HÄller pÄ sÄ hÀr tills det sitter, sÄ fort jag lÀgger till benen minsta lilla och smackar sÄ ska de tÀnka framÄt och pinna pÄ lite. Det Àr lite det tÀnket som nÀr Tobbe Larsson har sina lasttrÀningar med "pÄpetarpinnen" om ni sett det. Jag bytar ut till dressyrspö nÀr jag fÄtt lite fart och kontroll pÄ det hela.
 
Sen Àr det samma princip i varje gÄngart, man ska inte sitta och driva, peta pÄ direkt istÀllet, de lÀr sig jÀttesnabbt och man har igen det jobbet alla gÄnger, de kopplar snabbt ihop detta med smackningarna ocksÄ och dÄ brukar det rÀcka att smacka till lite och kanske pÄminna ibland bara.
 
SÄklart fÄr man upprepa, Mini tex hade glömt sitt men Àr ju inte riden sen i vÄras, tog ett par pass sen satt de dÀr igen och hon pinnar pÄ framÄt av sig sjÀlv fint, dÄ Àr det lÀge att fÄnga upp lite lÀtt och möta upp med handen och fÄ lite mer kontakt. Inte förrÀn du har motorn igÄng bakifrÄn kan du börja utveckla ju.
 
Jag har detta tĂ€nk med alla hĂ€star alltid, sitter jag och skrittar rakt fram, skrittar i skogen eller skrittar av, sĂ„ ska de gĂ„ framĂ„t hela tiden av sig sjĂ€lva, ja traska pĂ„ i rask takt liksom, de fĂ„r inte masa sig fram och gĂ„ saktare och saktare och slĂ€pa benen efter sig vilket Ă€r lĂ€tt hĂ€nt, skritt Ă€r en vĂ€ldigt bra gĂ„ngart att trĂ€na i men dĂ„ ska de kliva pĂ„ med om det ska ge nĂ„t.
 
De vuxna "fÀrdiga" har jag inte spö pÄ till vardags men tar det om jag kÀnner att vi hamnat i en period dÀr det inte svaras framÄt tillrÀkligt snabbt och det behövs pÄminnelse.
 
 
Jag menar inte heller att de ska gĂ„ just snabbt, det Ă€r egentligen inte farten det handlar om utan reaktionen och just att de traskar pĂ„ sjĂ€lva nĂ€r vĂ„ra ben bara hĂ€nger med lĂ€tt kontakt, benen vill jag ju ha till annat, tex fina hjĂ€lper, Ă€n att behöva sitta och klĂ€mma och driva framĂ„t och att de slutar gĂ„ sĂ„ fort man slutar hĂ„lla om, de ska bara hĂ€nga lĂ€tt med vaden intill i princip.
 
HĂ„ll det enkelt Ă€r min grundtanke och hĂ€star Ă€r byggda för att röra sig och gör det gĂ€rna, hĂ€mma inte det, utnyttja det pĂ„ ett bra sĂ€tt istĂ€llet, var smart i ridningen, kĂ€nns det för kĂ€mpigt sĂ„ Ă€r det nog det med, finns sĂ€kert en lĂ€ttare vĂ€g att ta till bara man tĂ€nker lite. Funkar det inte i galopp, ta det i trav, funkar det inte i trav, ta det i skitt... Bli aldrig stressad, det hjĂ€lper inte, nĂ„t steg tillbaka Ă€r inte hela vĂ€rlden och jag lovar att det tar Ă€ndĂ„ lĂ€ngre tid i slutĂ€ndan om du stressar förbi nĂ„got som inte riktigt funkar, sĂ€tt de enkla grunderna sĂ„ blir allt lĂ€ttare sen och tĂ€nk alltid att de lĂ€r av att lyckas. 
 
Ja, sĂ„ hĂ€r tĂ€nker och gör jag, försökte att hĂ„lla mig sĂ„ enkelt och kortfattat som möjligt, det hade gĂ„tt att svĂ€va i vĂ€g i en uppsats kĂ€nner jag, men det Ă€r vĂ€l bara att frĂ„ga om det skulle vara nĂ„got oklart :) 
 
 

1 Ida:

skriven

Tack sÄ mycket, har inte sett Tobbe Larssons system men Àr med pÄ hur du menar tror jag. Ska börja testa det i morgon :) Vill inte sitta och gneta med skÀnklarna men har hamnat i en ond cirkel tror jag.

Svar: SÄ lite sÄ :) Jo man gör ju det ibland, hoppas det kunde vara lite till hjÀlp hÀr nu dÄ :) Vanligaste problemet Àr nog just att inte "motorn" Àr igÄng ordentligt och sÄ sitter man dÀr o funderar pÄ att byta bett osv, sÄ var det "bara att tjonga pÄ" lite mer istÀllet, typ :)
equianna.blogg.se

Kommentera hÀr: